Bezienswaardigheden in Maastricht

Ga je op vakantie naar Maastricht of vaker op reis? Ook wanneer u een weekendje weg gaat is een reisverzekering verstandig om af te sluiten. Werelddekking is dan welicht wat overdreven, maar als u vaker gaat kan een doorlopende reisverzekering wellicht interessant zijn. Check in ieder geval altijd welke reisverzekering het goedkoopste is en bij uw wensen past. Soms kan een kortlopende reisverzekering ook interessant zijn afhankelijk van uw situatie.

Mergelgrotten St. Pietersberg

De mergelgrotten bevinden zich onder de Sint Pietersberg. Hoewel eigenlijk niet over een berg gesproken kan worden met slechts een hogte van 111 meter boven NAP. De Sint Pietersberg heeft in het noorden een hoogte van 60 meter en in het zuiden 111 meter. De Sint Pietersberg is begroeid met prachtige bossen en akkers. Vanaf de top heeft u bovendien een goed uitkijkpunt op België. De Sint Pietersberg ligt tussen de Jeker en de Maas.

De Sint Pietersberg herbergt van binnen kalksteengrotten of, zoals de Maastrichtenaren dat zelf noemen; Mergelgrotten. Kalksteen is door de eeuwen heen als een belangrijke bouwsteen gebruikt. Dit is de reden dat men honderden jaren achtereen de Sint Pietersberg van binnen heeft uitgehold door tientallen kilometers te graven. Mergel werd gebruikt voor kastelen, forten, huizen en andere verdedigingswerken.

Door de ontginning van het mergel ontstonden vele gangen. Eerst begon men gangen te maken met een maximale hoogte van 2 meter. Op het moment dat er zijwaarts geen mergel meer over was om te ontginnen is men begonnen met het uitdiepen van de gangen. Dit proces herhaalde zich een aantal keren, zodat het heel gebruikelijk werd dat er gangen ontstonden met een hoogte van 12 tot 15 meter. Hieronder staan een aantal prachtige foto's van de mergelgrotten.

Mergelgrotten St. Pietersberg

Basiliek van Sint Servaas en Schatkamer

De basiliek van Sint Servaas is de plaats waar de grootste schatten van Maastricht worden bewaard. De basiliek heeft een imposant uiterlijk en van binnen is het een bolwerk van historie, traditie, religieuze cultuur en religieuze bouwkunst. De meest grote schat van Sint Servaas wordt de Noodkist genoemd. Hierin bevinden zich een deel van het gebeente van Sint Servaas, de eerste bisschop van Nederland. Iedere 7 jaar wordt de Noodkist bij een bijzondere gelegenheid, de Heiligdomsvaart, met gepaste trots door Maastricht gedragen.

In de schatkamer bevindt zich naast de Noodkist ook het borstbeeld en de drinkbeker van Sint Servaas. Ook andere voorwerpen kunnen bezoekers hier vinden, zoals reliekhouders, edelmetalen, ivoor en voorwerpen behorend tot het stadspatroon, waaronder de bisschopsstaf, de pelgrimsstaf, de sleutel en het borstkruis. De optelsom van deze bijzondere schatten is lang niet het enige wat er in de Sint Servaas basiliek en schatkamer wordt tentoongesteld. Ook schilderijen, beelden en eeuwenoude zijde stoffen (tot wel uit de 6e eeuw!) worden niet aan het publiek onthouden.

 • Openingstijden: Maandag: 10.00-17.00 Dinsdag: 10.00-17.00 Woensdag: 10.00-17.00 Donderdag: 10.00-17.00 Vrijdag: 10.00-17.00 Zaterdag: 10.00-17.00 Zondag: 12.30-17.00
 • Entreeprijzen: Volwassenen: € 3,80 65+ / 18- / Studenten: € 2,30 Kinderen 18- onder begeleiding ouder(s): gratis Groepen, bij meer dan 9 pers. € 3,30 p.p. Scholieren in groepsverband o.l.v. leerkracht € 1,50 p.p.
 • Adres: Keizer Karelplein 6
 • Telefoon: 043- 350 62 62
 • Website: www.sintservaas.nl
Basiliek van Sint Servaas en Schatkamer

Bassin

Het Bassin is de historische binnenhaven van Maastricht en werd geopend in 1824. Het bassin had een groot aandeel in de industriële ontwikkeling van Maastricht. Na de renovatie in 2000 veranderde ook de functie van de haven tot passantenhaven. Het Bassin behoort tot de meest aangename stukjes van Maastricht. Gezelligheid is er volop met gezellig restaurants, sfeervolle terrassen, kroegjes en barretjes en kunst exposities. De markt bevindt zich bovendien op slecht 500 meter van het Bassin.

Het Bassin biedt plaats aan 70 boten en jaarlijks doen duizenden boten de haven aan. Komt u met de boot, dan mag u hier maximaal 14 dagen aaneengesloten aanleggen. In het Bassin heeft Nanef Optimistisch kunstenaar Robert-Jan van Melle zijn atelier en expositieruimte. Zoekt u een vakantiepark dich in de buurt bij Maastricht, zoals Valkenburg? Bekijk dan hier de centerparcs aanbiedingen dat kan je veel geld besparen. De kortingen voor een huisje bij Center Parcs lopen al snel op tot meer dan 20%! Controleer du altijd eerst eventuele couponcodes.

 • Adres: Bassin 98
 • Entreeprijzen voor passanten: € 1,60
 • Telefoon: 043 - 3900935
 • Website: www.tbassin.nl
Bassin

Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum dankt zijn naam aan het Bonnefantenklooster, waar het museum oorspronkelijk van 1951 tot 1978 gevestigd was. Bonnefanten staat voor "goede kinderen". Het klooster kreeg deze naam, doordat de kloosterzussen de kinderen voorbeeldig opvoedde/ opleidde.

In 1999 werd de collectie van het Bonnefantenmuseum, dat in dat jaar haar 115-jarig bestaan vierde, verdeeld. Aan het Centre Céramique werd de archeologische collectie overgedragen en aan het Limburgse Museum in Venlo de collectie oudheidkunde. Vanaf 1999 is in het Bonnefantenmuseum enkel nog een kunstmuseum.

De huidige kunstcollectie bestaat uit 1 wisselende tentoontselling en 2 vaste tentoonstellingen; oude schilder- en beeldhouwkunst en een collectie hedendaagse kunst. Bekende kunstenaars waarvan werken te zien zijn in het Bonnefantenmuseum:

 • Colijn de Coter
 • Giovanni del Biondo
 • Lucas Cranach de Oude
 • Pieter Brueghel de Jonge
 • Jan van Goyen

Belangsrijke informatie:

 • Adres: Avenue Ceramique 250 Entreeprijzen voor passanten: Volwassenen €9,00 Gereserveerde groepen €6,00 13 t/m 18 jaar €4,50 Studenten, CJP, Cultuurkaart €4,50 Kinderen t/m 12 jaar gratis Museumkaart gratis Vrienden v/h Bonnefanten gratis ICOM, LGOG, Vereniging Rembrandt gratis
 • Telefoon: 043 3290199
 • Website: www.bonnefanten.nl
Bonnefantenmuseum

De Bisschopsmolen

Bij de Bisschopsmolen kunt u eigen gebakken verse Limburgse vlaai eten, enkel gemaakt van ingrediénten afkomstig uit Limburg. Het is de oudst draaiende watermolen van Nederland en bevindt zich midden in het centrum van Maastricht. Naast vlaaien worden er heerlijke verse broden gebakken. Bezoekers krijgen in de Bisschopsmolen een kijkje in de keuken en kunnen zien hoe van oergraan Kollenberger Spelt meel en bloem gemaakt wordt. Daarnaast behoren verschillende activiteiten in de molen ook tot de mogelijkheden.

De geschiedenis van de Bischopssmolen gaat terug tot de 7e eeuw. Na jaren van omzwervingen kwam de molen in handen van de Gilde van Brouwers. Dit is zelfs nu nog te zien aan het 18e eeuwse fronton met het embleem van de brouwers op de voorgevel. In 2004 is de Bisschopsmolen grondig gerenoveerd, zonder dat dit ten koste is gegaan van het authentieke karakter. De Bisschopsmolen is trotse leverancier van maalproducten aan bierbrouwerij Gulpener, die het gebruikt bij de bereiding van ambachtelijke Korenwolf.

 • Adres: Stenenbrug 1-3
 • Entreeprijzen: Rondleiding + drankje + vlaai € 10,95
 • Telefoon: 043-3270613
 • Website: www.bisschopsmolen.nl
De bisschopsmolen

Bierbrouwerij De Keyzer

Limburg geniet nog steeds grote bekendheid om de vele (lekkere) bieren die er vandaan komen, hoewel er vroeger veel meer brouwerijen waren. Aan het einde van de 18e eeuw telde Maastricht liefst 31 brouwerijen en 488 cafés. Bierbrouwerij De Keyzer is de enige overgebleven bierbrouwerij van Maastricht en zelfs samen met brouwerij de Roos in Hilvarenbeek de enige ambachtelijke bierbrouwerij die nog compleet is ingericht van heel Nederland.

Tegenwoordig kunnen bezoekers een kijkje nemen hoe het brouwproces verliep. Hoogst bijzonder zijn installaties en voorwerpen die bewaard zijn gebleven uit de 19e eeuw. Benieuwd naar het bier van de brouwerij? In de gelagkamer van de brouwerij worden meerdere ambachtelijk gebrouwen biersoorten geschonken, waaronder Double Saison, Diester Bier, Stout en Mestreechs Blont.

 • Adres: Orleansplein 20-B
 • Entreeprijzen: Rondleiding + 2 eigen gebrouwen speciaalbieren € 10
 • Telefoon: 06-105 204 58
 • Website: www.brouwerijbosch.nl
Bierbrouwerij De Keyzer

Helpoort

Aan het begin van de 13e eeuw ontving Maastricht stadsrechten. Een bijkomend recht hierbij was om zich te beschermen met stadsmuren. In 1229 werd aan het eerste verdedigingswerk gewerkt en verrees naast de stadsmuren ook de Helpoort. De poort bleek in de 14e eeuw al te krap voor het snel groeiende Maastricht. Een aanleg van een grote muur en diverse bolwerken voor de Helpoort zorgde ervoor dat de poort zijn verkeersfunctie verloor. Tegelijkertijd is dit ook de reden at de poort zo goed bewaard is gebleven. De Helpoort diende in het vervolg als vergaderlocatie en opslagruimte. In 1881 is de Helpoort omgebouwd tot woonhuis waarna het 110 jaar duurde voordat de Helpoort werd gerenoveerd.

Tegenwoordig is de Helpoort eigendom van Stichting Maastricht Vestingstad en 's zomers zijn de deuren geopend voor bezoekers. Op de eerste etage is een expositie ingericht dat historie van Maastricht als vestingstad vertelt. De tweede etage zijn zelfs audiovisuele hulpmiddelen gebruikt om de impressie van de ontwikkeling van Maastricht als vestingstad extra kracht bij te zetten.

 • Adres: St. Bernardusstraat 1
 • Entreeprijzen: Vrijwillige bijdrage
 • Telefoon: 043-3257833
Helpoort

Vrijthof

Het Vrijthof, dat een omheinde plaats of voorhof van een kerk betekent, behoorde tot de Sint Servaaskerk. Opgravingen wijzen er op dat op de huidige plaats van het vrijthof vroeger dienstdeed als begraafplaats en als exercitieplaats. Het huidige Vrijthof wordt gekenmerkt door de torens van zowel de Sint Servaaskerk als de Sint-Jankerk. Gebouwd in de stijl van Maasgotiek, heeft de Sint-Jan, de hoogste toren van Maastricht, die in de zomer kan worden beklommen. Ook het Museum aan het Vrijthof, het vroegere Spaanse Gouvernement, is een bezoekje waard, waar bezoekers op inspirerende wijze kennis maken met de culturele identiteit van Maastricht.

Naast de rijke historie staat het vrijthof in Maastricht ook bekend om de weelderig terrassen en cafés, zoals Café In den Ouden Vogelstruys. Het Vrijthof is daarnaast ook geregeld decor voor openlucht concerten van wel de meest bekende Maastrichtenaar: André Rieu. Ook de opening van het carnaval, de Maastrichtse Preuvenmint (proeverij) en de kermis van Maastricht vinden op het Vrijthof plaats.

 • Websites:www.museumaanhetvrijthof.nl
  www.preuvenemint.nl
  www.andrerieu.com/nl/
Vrijthof

Kazematten

De Kazematten is een ondergronds stelsel van gemetselde gangen, die dienst deed als schuilplaats wanneer Maastricht door vijanden werd aangevallen. De gangen zijn aan het einde van de 16e eeuw ontstaan rond 1575 en uitgebreid tot het begin van de 19e eeuw. De Kazematten fungeerden niet enkel als schuilkelder, dikwijls was het ook ideaal bij de tactiek voor een verrassingsaanval of kon men de vijand ongemerkt afluisteren.

Tijdens een rondleiding meteen gids wordt u uitgelegd waarom de kazematten werden gebouwd en hoe de functie door de tijd heen is veranderd. Per rondleiding mogen er slechts een maximum van 20 bezoekers tegelijk mee. Vooraf reserveren is daarom raadzaam. Rondleiding duren ongeveer 1 uur. De ingang bevindt zich bij het Waldeckbastion (vlakbij het Tongerseplein) in Maastricht.

 • Adres: ingang bij Waldeckbastion
 • Entreeprijzen: €5,50 voor volwassen en €4,50 voor kinderen
 • Telefoon: 043- 350 62 62
Kazematten

Meer informatie over Bezienswaardigheden Maastricht

.